Skolan är ingen plats för förintelseförnekare

I onsdags fick flera elever på Hudiksvalls skolor ett flygblad med rubriken ”Viktig information” i sina händer. Flygbladet delades ut av den militanta nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen och budskapet gick ut på att måla upp historieskrivningen om nazitysklands brott som lögnaktig propaganda. ”Syftet är att ni ska känna skuld” skriver de på flybladet, och fortsätter med en text om Sveriges så kallade ”massinvandring” som enligt dem inte tillåts ifrågasättas.

Samma dag som detta flygblad delades ut var det 71 år sedan fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades. Auschwitz som är ett av de läger som tog livet av sex miljoner människor under de år nazisterna satt vid makten i Tyskland.  För att aldrig glömma detta systematiska folkmord högtidlighålls Förintelsens minnesdag den 27 januari varje år. Och just denna dag tar sig alltså Nordiska motståndsrörelsen rätten att gå in på skolor, söka upp elever och sprida sina hatbudskap.

Vi blir djupt oroade av att allt fler ansluter sig till den grupp människor som öppet förnekar att förintelsen över huvud taget ägt rum. En förutsättning för att arbeta preventivt mot den sortens brott är att ta historien på allvar, och att förneka förintelsen är ingen åsikt utan endast grovt kränkande och respektlöst mot alla de människor som direkt eller indirekt drabbades av nazisternas ideologi.

Vi undrar därför vilka åtgärder som kommer att vidtas från skolornas håll? Vad tänker ni göra för att dessa antidemokratiska rörelser inte ska ta sig in i det rum där våra ungdomar borde vara trygga? Hur kommer ni att bemöta dessa påståenden på ett sakligt och tydligt sätt?

Det finns inte längre särskilt många människor kvar som kan vittna om det som hände före och under andra världskriget och därför är det extra viktigt att alla vi andra tar ansvar för att unga människor idag får en korrekt beskrivning av nazisternas brott. Vi kan inte låta nazister sätta agendan i en sådan fråga, och vi kan framförallt inte låta dem stå oemotsagda.

Hudik mot rasism

12650828_10206945416007986_2915249172008212189_n